miercuri, 21 septembrie 2016

Nucile tigru, un deliciu!


Nucile tigru, iarba de migdale sau ciufa

Cyperus esculentus
Familia: Cyperaceae
Genul: Cyperus
Specii: C. esculentus

Ciufa este o plantă erbacee perenă din flora spontană sau cultivată, de talie înaltă, asemenănătoare cu iarba. Este originară din sudul Eurasiei, America de Nord şi Africa. Datează din mileniul 6 î.e.n şi reprezenta o sursă importantă de hrană pentru populaţiile native americane, cât şi pentru egipteni.

Această plantă poate fi folosită în scopuri medicinale sub forma unor alifii sau ca aromaterapie,etc. În ceea ce priveşte valoarea ei nutriţională, este bogată în proteine, carbohidraţi, fibre, lipide, zahăr, amidon (cantitate dublă faţă de cartofi), minerale (Fosfor şi Potasiu) şi vitamine (Vitamina C şi E). Toate acestea sunt esenţiale în creşterea şi menţinerea sănătăţii oaselor, regenerarea ţesuturilor şi a muşchilor, protejeză sistemul circulator şi păstrează organismul într-o stare excelentă.

Benefiicile plantei sunt numeroase, printre care:

1.Esenţiale în prevenirea bolilor cardiovasculare.
2.Stimulează fertilitatea prin conţinutul bogat în Vit. E, atât la femei, cât şi la bărbaţi.
3.Prevenirea îmbătranirii premature a pielii prin conţinutul de Vit.E care impiedică formarea ridurilor.
4.Reduce riscul cancerului colorectal datorită fibrelor care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal normal.
5. Menţine colesterolul LDL în limite normale.
6.Previne obezitatea şi ajută la păstrarea greutăţii corporale în limite normale.
7.Stimulente naturale pentru persoanele care suferă de probleme gastro-intestinale.
8.Diuretice.

Nucile tigru au un gust dulceag şi conţin un suc laptos alb, de aceea se pot consuma crude, fierte, uscate sau prăjite  De exemplu, în Africa sunt o gustare populară, în timp ce în Spania sunt folosite pentru prepararea unei băuturi non-alcoolice, asemănătoare laptelui de soia. 

O porţie de 100 g conţine:
  • 43 g Carbohidraţi
  • 16 g Lipide
  • 6 g Proteine
  • 120 Calorii 
Nucile tigru sunt excelente în dezvoltarea optimă a organismului, cât şi în prevenţia şi reducerea riscurilor unor boli. Consumaţi-le cu încredere la gustări, la micul-dejun, în anumite preparate sau în salate şi aviz la cantitate, totul cu măsură! 


Cu drag,

Nutriţionist-Dietetician Camelia Meseşan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu