duminică, 6 septembrie 2015

Excesul de zahăr și riscurile acestuia


                  Majoritatea consumăm alimentele care conțin zahăr rafinat, în special dulciuri și fast-food, însă oare ne întrebăm vreodată dacă este sănătos un consum exagerat de zahăr, sau dacă este indicat să introducem copiilor în dietă alimente rafinate ? 

Statisticile  asupra consumului de zahăr arată faptul că un american consumă, în medie, 59 de kilograme de zahăr pe an, așadar aproape 70% dintre americani sunt supraponderali, iar jumătate sunt obezi. Un român consumă în medie 30 kg zahăr anual, față de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce duce la înmulțirea cazurilor de diabet la copii și adulți și a faptului că jumătate din populația României este obeză. 

Zahărul este obținut din două surse principale: trestia de zahăr și sfecla de zahăr. În Europa, în secolul al IV-lea acest zahăr era folost ca remediu și ca fortifiant.
Zahărul rafinat în schimb este o combinație dintre o moleculă de glucoză și una de fructoză (50%-50%). Rolul zahărului este de a alimenta celulele corpului, cu rolul de a crea o creștere rapidă a energiei, însă proprietățile sale sunt mai puține decât cele dăunătoare. Alimentele care conțin zahăr, rareori conțin alți nutrienți necesari într-o alimentație sănătoasă. Cu atât mai mult, excesul acestuia este pe departe stocat ca grăsime, și nu va mai fi transformat în energie. 

Zahărul este într-o strânsă legătură cu obezitatea, astfel crescând riscurile diabetului zaharat de tip 2. Mecanismul fiind: pancreasul secretă insulina, un hormon esenţial ce are rolul de a metaboliza zaharurile din organism, iar după fiecare masă, corpul reacţionează la hrana consumată, secretând insulină mai ales ca reacţie la consumul de carbohidraţi, pentru a menţine nivelul zahărului din sânge. Când celulele devin rezistente la insulină, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulină pentru a ţine sub control nivelul glucozei din sânge. Dacă producţia crescută de insulină nu reuşeşte să ţină sub control nivelul zahărului, persoana ajunge să sufere de diabet.

Totodată, știm cu toții că un consum exagerat de zahăr/dulciuri ne afectează dantura, zahărul fiind printre principalele cauze ale apariției cariilor.

Recent, mai multe studii au arătat că efectul nociv al fructozei poate fi demonstrat şi în organismul uman. Un biolog de la Universitatea California, Kimber Stanhope, a efectuat o cercetare amplă pe parcursul a 5 ani. Rezultatul a fost clar: consumul ridicat de sirop de fructoză a dus la amplificarea riscului de afecţiuni cardiace şi atacuri cerebrale.


Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.
„O treime din cancerele cele mai întâlnite, inclusiv cancerul la sân şi la colon, prezintă pe suprafaţa lor receptori de insulină. Insulina se ataşează de aceşti receptori şi trimite un semnal către tumoare ca aceasta să consume glucoză”, explică Cantley. Atunci când mâncăm sau bem zahăr, acesta provoacă o creştere bruscă a nivelului insulinei în corp, ceea ce poate servi astfel drept catalizator pentru cancer.
Zahărul furnizează 4 kcal/gram, doza zilnică recomandată fiind diferită de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi, dar este bine să te încadrezi în maximum 20 de grame de zahăr pe zi, adică echivalentul a 5 linguriţe. Atenţie! Această cantitate de zahăr include şi zahărul care se găseşte deja în alimentele pe care le consumi zilnic, nu doar cel pe care-l adaugi tu în preparate.
Cantitatea de zahăr consumată trebuie să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Astfel dacă în perioada adolescenţei aveai voie la 6 linguriţe de zahăr pe zi, după vârsta de 30 de ani îţi sunt permise doar 5, iar după 45 de ani ar trebui să te limitezi la maxim 3.
În concluzie, efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătăţii publice și pentru a evita acestea, un consum moderat de zahăr și un consum mai mare de fructe și alimente cât mai naturale ar putea aduce beneficii extraordinare, atât în prevenția, cât și în tratarea afecțiunilor. 
Alegere corect, alege sănătatea! 

Cu drag, 
Nutriționist-Dietetian Camelia Meseșan 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu