Majoritatea consumăm alimentele care conțin zahăr rafinat, în special dulciuri și fast-food, însă oare ne întrebăm vreodată dacă este sănătos un consum exagerat de zahăr, sau dacă este indicat să introducem copiilor în dietă alimente rafinate ?
Statisticile asupra consumului de zahăr arată faptul că un american consumă, în medie, 59 de kilograme de zahăr pe an, așadar aproape 70% dintre americani sunt supraponderali, iar jumătate sunt obezi. Un român consumă în medie 30 kg zahăr anual, față de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce duce la înmulțirea cazurilor de diabet la copii și adulți și a faptului că jumătate din populația României este obeză.
Zahărul este obținut din două surse principale: trestia de zahăr și sfecla de zahăr. În Europa, în secolul al IV-lea acest zahăr era folost ca remediu și ca fortifiant.
Zahărul rafinat în schimb este o combinație dintre o moleculă de glucoză și una de fructoză (50%-50%). Rolul zahărului este de a alimenta celulele corpului, cu rolul de a crea o creștere rapidă a energiei, însă proprietățile sale sunt mai puține decât cele dăunătoare. Alimentele care conțin zahăr, rareori conțin alți nutrienți necesari într-o alimentație sănătoasă. Cu atât mai mult, excesul acestuia este pe departe stocat ca grăsime, și nu va mai fi transformat în energie.

Totodată, știm cu toții că un consum exagerat de zahăr/dulciuri ne afectează dantura, zahărul fiind printre principalele cauze ale apariției cariilor.
Recent, mai multe studii au arătat că efectul nociv al fructozei poate fi demonstrat şi în organismul uman. Un biolog de la Universitatea California, Kimber Stanhope, a efectuat o cercetare amplă pe parcursul a 5 ani. Rezultatul a fost clar: consumul ridicat de sirop de fructoză a dus la amplificarea riscului de afecţiuni cardiace şi atacuri cerebrale.
Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.

Zahărul furnizează 4 kcal/gram, doza zilnică recomandată fiind diferită de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi, dar este bine să te încadrezi în maximum 20 de grame de zahăr pe zi, adică echivalentul a 5 linguriţe. Atenţie! Această cantitate de zahăr include şi zahărul care se găseşte deja în alimentele pe care le consumi zilnic, nu doar cel pe care-l adaugi tu în preparate.
Cantitatea de zahăr consumată trebuie să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Astfel dacă în perioada adolescenţei aveai voie la 6 linguriţe de zahăr pe zi, după vârsta de 30 de ani îţi sunt permise doar 5, iar după 45 de ani ar trebui să te limitezi la maxim 3.

Alegere corect, alege sănătatea!
Cu drag,
Nutriționist-Dietetian Camelia Meseșan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu