joi, 20 august 2015

Cum îți dai seama dacă consumi alimentele corect ?


            Atunci când alegem alimente sănătoase avem cele mai bune intenții, însă modul în care optăm să le consumăm este extrem de important, ori dacă le consumăm greșit acestea pot fi lipsite de elemente nutritive sau pot avea un număr mai mare de calorii.

Este esențial să ne informăm corect în privința modului de alimentare pentru a putea beneficia la maxim de toate elementele valoaroase nutritive și pentru a acoperi necesarul energetic și caloric zilnic.

Aici aveți câteva exemple de alimente care trebuie consumate corect pentru a te bucura de toți nutrienții:

1. Cartofii dulci:

Este o legumă rădăcinoasă bogată în Vitamina A (luptă împotriva infecțiilor) Vitamina C, beta-caroten (protejează pielea), potasiu (un cartof mediu dulce are cu aproximativ 30% mai mult potasiu decât o banană), plină de antioxidanți și de antiinflamatori. Dacă îi consumați prăjiți nu veți putea beneficia de nutrienții compuși, ci doar veți consuma un aliment plin de ulei și foarte caloric. Fierberea este o metodă bună, iar copți la fel, garnisiți cu ulei de măsline, condimente iuți, usturoi și cu o felie de lime, alături de un sos din iaurt grecesc.

2. Untul de arahide:

Sursă bogată în proteine care se metabolizează rapid, fiind una dintre cele mai bune gustări pre-antrenament. Un borcan de unt de arahide ar trebui să conțină doar arahide strivite, în schimb în comerț nu prea se găsesc variante sănătoase, acestea fiind pline de adaosuri de sare, zahăr și grasimi hidrogenate. Evitați aceste variante dăunatoare și sărace în nutrienți, și alegeți variantele simple sau preparați-vă chiar voi acasă într-un blender, doar din arahide organice.
3. Fasolea:

Sursă excelentă de proteine, fibre, sărace în grăsimi și sunt și ieftine, toate lumea și le poate permite. Cea mai mare problemă a acestora, e că vin la pachet cu o substanță chimică și toxică, numită BPA (Bisfenol A, un compus organic folosit la fabricarea anumitor mase plastice și la rășini epoxy). Expunerea la această substanță a fost legată de dezvoltarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, și de instalarea unei pubertăți precoce.
Conservele de fasole de asemnea sunt bogate în mult sodiu. Cea mai bună alegere de consumare este varianta cumpărată din piață, lipsită de substanțe chimice, sau cultivarea proprie a acesteia.
4. Fructe uscate:

Când nu mai aveți idei de gustări rapide, fructele uscate sunt o opțiune sănătoasă și plină de nutrienți importanți. Însă, înainte să le consumați, asigurați-vă că sunt lipsite de adaosurile de zahăr, ori vă uscați propriile fructe acasă. Vine sezonul prunelor și a strugurilor, acestea fiind două variante delicioase de fructe uscate și consistente, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

5. Mărul:

Un măr pe zi, ține doctorul la distanță, după faimoasa vorbă, acesta fiind bogat în antioxidanți, vitamine și fibre. Este suculent, dulce și prin conținutul mare de fibre potolește senzația de foame. Cele mai multe vitamine (A,C), și minerale (calciu, fier, potasiu, acid folic) se găsesc în coaja mărului, așa că dacă consumi mărul fără coajă, practic îl consumi fără majoritatea nutrienților.
Optați pentru variantele sănătoase de mere organice și evitați merele din supermarketuri, lipsite de nutrienți și pline de substanțe chimice folosite doar pentru ca merele să căpăte un aspect frumos.


Alegeți sănătatea, alegeți corect pentru a putea beneficia complet de conținutul valoros al alimentelor și întotdeauna optați pentru variantele crude, organice.




Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu