miercuri, 17 iunie 2015

Modul prin care alimentația îți afectează starea de spirit



Între alimentația aleasă și felul în care te simți din punct de vedere emoțional este o legătură extrem de strânsă, așa că fiecare aliment în parte trebuie ales ținând cont și de acest aspect. 

Alimentul în sine, reprezintă acel produs mai mult sau mai puțin natural care îi asigură omului energia necesară derulării tuturor proceselor biologice, intelectuale, fizice, dar și valoroșii nutrienți responsabili în construcțiile și modificările celulare.

Alimentația reprezintă “stâlpul” esențial în dezvoltarea fizică și psihică. O alimentație sănătoasă și echilibrată se corelează din start cu o bună dispoziție și energie. Este foarte important ce mâncăm, cât mâncăm, când și cum și absolut necesar să avem mese regulate, echilibrate și bogate în nutrienți, să ne odihnim suficient și să facem mișcare.
Alimentul nu este doar materie și energie, ci și informație, așadar odată ingerat acesta produce în organism o serie de procese.  Mecanismele prin care alimentația afectează starea de spirit și nu numai sunt multe.

Nutrienții sunt responsabili pentru menținerea echilibrului interior. Proteinele catalizează diferite reacții biochimice în organism, mențin integritatea răspunsului imun și autoimun al organismului. Lipidele au rol energetic, structural, imuno-protector, de accelerare a organismului și ca substanță de rezervă, iar glucidele au rol energetic și structural. Fibrele alimentare, fitonutrienții, vitaminele și mineralele asigură protecția organismului, reglează funcțiile inimii, îmbunătățesc tranzitul intestinal, protejează structura osoasă și sunt implicate în majoritatea proceselor metabolice și biologice.

Privarea organismului de somn, mai puțin de 6 ore pe noapte duce în final la anumite dezechilibre, care duc la schimbarea stării de spririt.

Creierul nostru se hrănește cu glucoză, astfel aceasta este principala sursă de glucid a organismului. Toate alimentele care conțin carbohidrați sunt metabolizate de organismul nostru până la glucoză, aceasta  reprezintând principalul “combustibil” al creierului (alături de corpii cetonici). Când glicemia crește,  glucoza prezintă numeroase efecte asupra țesuturilor din organism, asupra celulelor, putând avea efecte toxice și crează suișuri și coborășuri ale dispoziției.

Hormonii sunt substanțe chimice secretate de glandele endocrine, cu rol de “mesageri” eliberați în sânge. Aceștia influențează modificările fizice, fiziologice și comportamentale având  rol în creștere, metabolism, sexualitate, reproducere, somn, funcționalitatea diverselor organe și pentru adaptarea continuă la mediu.

Conform unor studii, persoanele care dorm mai puțin de șașe ore pe noapte prezintă un risc cu 50% mai mare de a face infecții virale și de avea boli cardiovasculare. Privarea somnului este asociată de asemenea cu boli mintale, de exmplu declinul mintal și mâncatul excesiv, iar după doua sau mai multe nopți nedormite la rând, oamenii devin psihotici.
Somnul reprezintă barometrul sănătății corpului fiind esențial în buna funcționare și în longevitatea organismului. Acesta este folosit în antrenarea acelei părți a creierului responsabile pentru creativitate și stabilește acel cod pe care mintea îl va folosi în viitor pentru resetarea și eliberarea sistemului în fiecare noapte.

Cauzele dezechilibrelor emoționale

Starea de iritabilitate cunoaște mai multe cauze, trei dintre ele fiind deficiențele nutriționale, stresul și privarea de somn. Un exemplu ar fi cafeaua, care conține cofeină, iar aceasta consumată în exces poate da stări de anxietate sau de iritabilitate.

Lipsa acizilor omega 3 poate duce la stări de nervozitate accentuată. Aceștia se găsesc în peștele de apă rece (păstrăvul) și în surse vegetale, cum ar fi nucile și legumele.

Apa este esențială vieții, de aceea este absolut necesară pentru buna funcționare a organismului și influențarea unei stări bune de dispoziție. Un studiu din anul 2009, efectuat pe atleți denotă faptul că lipsa de apă din organism duce la stări de nervozitate,  anxietate.

Pentru fi relaxat și calm

Semințele de dovleac, vegetalele cu frunza verde la culoare și migdalele conferă beneficii datorită conținutului în magneziu ce dă o stare de relaxare și înlătură stresul. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Medical Hypotheses  150 de miligrame de magneziu pe zi amplifică buna dispoziție.
În plus, un pahar de vin roșu pe săptămână crește nivelul adrenalinei în corp și este recomandat datorită stării de relaxare induse  și a unei memorii mai bune.

Pentru a te simți fericit

Alimentele precum sparanghelul, fasolea, floarea-soarelui, mazărea, gălbenușul, spanacul, peștele și carnea de pui induc o stare de bine și îți dau poftă de viață.
Ceapa, salata si roșiile conțin crom, acesta fiind esențial în producerea insulinei, având capacitatea de a regla nivelul zahărului din organism, fără producerea fluctuațiilor de dispoziție. Un studiu realizat pe probleme psihiatrice din 2003 arata ca 70% dintre persoanele ce suferă de depresie au înregistrat o îmbunătățire a stării de sănătate după ce au luat suplimente cu crom timp de 8 săptămâni.

Pentru mai multă energie
Combinația dintre spanac, piper, scoici, fructe de mare și vitamina C va ajuta organismul să înlăture stresul și să dea o stare de energie. De asemenea, ouăle, carnea de miel și de vită conțin tirozină, aceasta crescând nivelul dopaminei și al noradrenalinei, care te trezesc la viață.

Pentru a nu fi deprimat
Ceaiul de mușețel împreună cu o felie de lămâie calmează organsimul. Fructele de mare, nucile și legumele bogate în seleniu ajută în aceași măsură.

În concluzie, o alimentație echilibrată și sănătoasă va preveni aceste dezechilibre emoționale, iar adoptarea unui comportament alimentar adecvat va schimba acele stări negative în stări de dispoziție pozitive. 



Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu